نانوذرات نقره به خاطر ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و زیستی منحصر به فردشان مورد توجه قرار گرفتهاند و در زمینههای مختلفی از جمله پزشکی، الکترونیک و کاربردهای محیط زیستی، استفاده میشوند.
ویژگیهای نانوذرات نقره
- ویژگیهای نوری: این نانوذرات، با بازده بالایی نور را جذب و پراکنش میکنند. برهمکنش قوی این ذرات با نور به این دلیل است که الکترونهای سطح فلز زمانی که توسط نور با طول موج مشخص برانگیخته میشوند، نوسان میکنند که این نوسان تحت عنوان رزونانس پلاسمون سطحی (SPR) شناخته میشود.
این امر موجب ایجاد رنگهای مختلف نانوذرات بر اساس اندازه، شکل و محیط پیرامون آنها میشود.
- ویژگیهای ضدمیکروبی: این مواد با آزادسازی یون Ag+ باعث تخریب غشای سلول باکتری، تولید گونههای فعال اکسیژن، تداخل در متابولیسم و عملکرد پروتئین و DNA باکتری شده و از رشد باکتری جلوگیری میکنند.
- رسانایی الکتریکی و گرمایی: نقره رسانندگی الکتریکی و گرمایی بالایی دارد و این خاصیت در نانوذرات نقره افزایش پیدا کرده است.
- ویژگیهای کاتالیتیکی: این نانوذرات باعث تسهیل واکنشهای شیمیایی شده و در کنترل آلودگی و سنتزهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند.
روشهای سنتز نانوذرات نقره
- احیا شیمیایی پرکاربردترین روش میباشد. یونهای نقره به نانوذرات احیا میشوند. برای کنترل اندازه ذرات از عوامل پایدارکننده استفاده میشود.
- روشهای فیزیکی مانند تبخیر و تراکم و laser ablation هستند که باعث تبدیل ماده بالک به نانوذرات میشوند و نیاز به عامل پایدارکننده ندارند.
- سنتزهای زیستی شامل استفاده از میکروارگانیسمها یا عصارههای گیاهی برای احیا یون نقره به نانوذرات نقره میباشد. این روش دوستدار محیط زیست است و نانوذرات با اندازه و شکل قابل کنترل تولید میکند.
کاربردهای نانوذرات نقره
- پزشکی و سلامت: از کاربردهای این نانودذرات میتوان به استفاده در زخمپوش ها، پوشش برای ابزار پزشکی، استفاده در کرمها و ژلهای ضدمیکروبی، سیستمهای دارورسانی، درمان سرطان و کاربردهای تشخیصی اشاره کرد.
- تخلیص آب: نانوذرات نقره میتوانند برای حذف باکتریها و عوامل بیماریزا از آب استفاده شوند.
- استفاده در پارچه: با کمک این ذرات میتوان پارچههای ضدمیکروبی تولید کرد.
- الکترونیک: در جوهرهای رسانا به خاطر رسانایی الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند.
- استفادههای محیط زیستی: به عنوان کاتالیست در حذف آلودگیهای محیط زیست و استفاده برای پسماندهای صنعتی و کنترل آلودگی کاربرد دارند.
- محصولات مصرفی: به خاطر خواص ضدمیکروبی، نانوذرات نقره در محصولات آرایشی، وسایل آشپزخانه و … به کار میروند.
تأثیر عوامل مختلف بر خواص نوری نانوذرات نقره
خواص نوری نانوذرات کروی نقره تا حد زیادی به قطر آنها بستگی دارد. علاوه بر آن با تجمع ذرات، الکترونهای سطحی ذرات جابهجا شده و با ذرات مجاور به اشتراک گذاشته میشود، با این اتفاق، رزونانس پلاسمون سطحی به انرژی کمتر منتقل شده و پیک جذب و پراکنش به طول موج بلندتر منتقل میشود.
اگر نانوذرات تجمع پیدا نکرده باشند، محلول به رنگ زرد درمیآید اما در صورتی که تجمع ذرات صورت بگیرد، محلول به رنگ خاکستری دیده میشود.
تأثیر مورفولوژی نانوذرات نقره بر سمیت سلولی
در یک مطالعه، تأثیر مورفولوژی نانوذرات نقره بر نفوذ نانوذرات به سلولهای یوکاریوت و پروکاریوت بررسی شد. نانوذرات کروی، صفحهای، مکعبی و میلهای با اندازههای مختلف تهیه و از Polyvinylpyrrolidone به عنوان پایدارکننده استفاده شد. مشاهده شد که میانگین نرخ آزادسازی ذرات برای همه مورفولوژیها در آب فوق خالص، تقریباً یکسان بود.
اشکال مختلف نانوذرات توسط سلولهای بنیادی مزانشیم انسان جذب شدند و در غلظت مشخص سمیت ایجاد کردند و باعث تضعیف تمایز این سلولها شدند اما شکل ذرات تأثیری بر سمیت آنها نداشته است. مشخص شد که سمیت برای سلولهای باکتری با افزایش نرخ حلالیت نانوذرات، افزایش مییابد که این امر به دلیل اثر سمی یونهای محلول نقره بر باکتری میباشد و در حضور اکسیژن، یونهای Ag+ از نانوذرات نقره آزاد میشوند.
به طور کلی اندازه، شکل، بار سطحی، گروههای عملکردی و ساختار هسته عوامل مهمی هستند که تأثیرات زیستی نانوذرات را تعیین میکنند (مثل جذب سلولی، فعال شدن سلول و پراکندگی داخل سلولی). ثابت شده که نانوذرات کوچکتر یونهای Ag+ را سریعتر آزاد میکنند و سمیت بیشتری ایجاد میکنند؛ در نتیجه، میتوانند خاصیت ضدمیکروبی بیشتری ایجاد کنند.
از آن جایی که ارتباط قویای بین مورفولوژی این نانوذرات و خصوصیات فیزیکی و زیستی آنها وجود دارد، سنتز این ذرات با کنترل شکل آنها مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از چالشهای استفاده از این مواد، تأثیرات محیط زیستی و سمیتزایی آنها در طبیعت است. ممکن است این نانوذرات در محیط زیست تجمع پیدا کنند و تأثیرات بلندمدتی بر اکوسیستم و سلامت انسان داشته باشند.
تهیه و تنظیم از:
- رکسانه شایگان
- مهسا سبزی خباز